De start van de Kinderboekenweek is op 4 oktober

Verkleed als je boekenheld en neem je favo boek mee!

Het resultaat in Onderbouw A:


Op 6 oktober kwam er voor de kleuterbouw een heuse brandweerman voorlezen.


Op 9 oktober staat er een werkbezoek gepland voor Onderbouwgroep B aan een drukkerij in Nieuwkoop: Eco Drukkerij. Wat een enorme belevenis. Het verhaal over het bezoek is van Tijmen (gr. 4). 

De drukkers
wij zijn naar de  drukkers geweest
Het was leuk  we zaten boven   en de drukpers ging heel snel en hij
Maakte groote blaaden   en de druker had oordopjes   in
Omdat je  niet  de hele dag in het lewai mag staan
En wij mogten alemaal papier er in doen dat was ook leuk
En we mogten bofen kijken en dat was leuk
En ze hat ons veel geleerd
En het was belangrijk
Maar voor ons was het best ingewikelt
Maar het was wel heel leuk

Hier een impressie van het bezoek aan de drukkerij:


In de bovenbouwgroepen (groep 6 en de groepen 7) hebben de kinderen op 9 oktober beroemde Nieuwkopers met interessante beroepen mogen interviewen. Diverse locaties zijn hiervoor bezocht. Hieronder een impressie en de diverse interviews en verslagen:

Lokatie Jumbo Nieuwkoop: In gesprek met Bas Bobeldijk; de beroemde supermarktdirecteur in Nieuwkoop

Toen we bij de jumbo aankwamen gingen we eerst naar de infobalie en toen gingen we naar boven naar een kamer naast het kantoor van bas dit verbaast mij echt heel veel dat tante simone zijn beste medewerker is na het interview kregen we een rondleiding we de jumbo gaat over een jaar uitbreiden en we hebben de flessen machine gezien.
Bas Bobbeldijk  is in Vinkeveen naar de basisschool de Schakel gegaan. zijn lievelings drinken is Ice tea en soms een biertje tussendoor. hij is 38 jaar en heeft 2 kinderen Jasmijn en Thijs en een vrouw Anne. Hij is al 7 jaar directeur van de Jumbo  Hij was eerst een jaar directeur van super de boer.zijn lievelingskleur is geel net zoals in de winkel. Er zijn plannen om de winkel  uitbreiden  dus groter te maken. Er gaat dan een klein stukje van de parkeerplaats  af om de Jumbo groter te maken. aan de achterkant van de Jumbo komt nog een parkeerplaats.

Lokatie Politiebureau in Ter Aar: In gesprek met de wijkagent Algelique Schouten 

Lokatie Sportzaal Buytewech: In gesprek met ex-profvoetballer Arjan van der Laan

Verslag van arjan van der laan
Het was heel erg leuk met arjan van der laan. We hebben veel gevraagd aan Arjan en het was heel interessant. Hij heeft ons een schaar geleerd en we hebben nog even een partijtje gedaan.
 • vraag 1. Hoe was het om coach te zijn voor de nederlandse vrouwenelftal? antwoord bijzonder.     
 • vraag 2. Wat is uw lieveling elftal waar u bij zat?antwoord: sparta.   
 • vraag 3. Hoe oud was u toen u stopte? antwoord: 37 
 • vraag 4. Deed u nog een andere baan? antwoord: gemeentehuis. 
 • vraag 5. Heeft u voor veel clubs gespeeld? antwoord: s.v. nieuwkoop, arc, sparta, fc twente, ado den haag. 
 • vraag 6. Wat voor auto heeft u? antwoord: Renault
 Arjan van der laan: we gingen eerst de vragen beantwoorden. Mijn 3 vragen waren deze.
 1. Wanneer ging je op voetbal? Antwoord: 6 jaar bij Nieuwkoop.
 2. Waarom ging je op voetbal? Antwoord: omdat de broers ook op voetbal zaten.
 3. Wie was jouw voorbeeld? Antwoord: Vanenburg
Dat waren de vragen en daarna ging Arjan de schaar voor doen en daarna gingen we een wedstrijd tegen elkaar doen.
Arjan van der laan onderaan staat het verslag:
1 vraag wat was je leukste wedstrijd met de vrouwen? antwoord tegen Frankrijk 1-2 gewonnen
2 vraag bij welke clubs heb je gevoetbald? antwoord  Nieuwkoop Arc Twente Ado Dordrecht Sparta
3 vraag hoe oud was je toen je begon met voetballen? antwoord 6 jaar bij nieuwkoop
4 vraag voor welke club was je vroeger? antwoord Ajax
5 vraag door welke clubs ben je gescout? antwoord Arc Sparta Twente Dordrecht
We hebben eerst de vragen gedaan. We hebben heel veel vragen gevraagd. Het was heel interessant. Arjan heeft ook ons een trucje geleerd de schaar en We hebben ook nog een leuk partijtje gespeeld.

Lokatie Marabieb: In gesprek met de Boswachter van Nieuwkoop John Pietersen:

De boswachter is 50 jaar en hij was 41 toen hij boswachter werd zijn  lievelingsdier is de otter. hij is de boswachter van de nieuwkoopse plassen en hij is al 9 jaar boswachter.
Johan Pietersen. Vragen en Antwoorden: 
1.hoe is het om een Boswachter te zijn? antwoord:Heel leuk.  
2.Wat is de giftigste plant? antwoord:Bitter zoet 
3.Wat is het meest bedreigde diersoort? Antwoord: otter.  
4.wat is het giftigste dier van Nederland? Antwoord:Adder slang
 1. het lievelingsdier van boswachter john: otter
 2.   wat is giftigste dier: adder
 3.    meest gebruikte plant in producten: boom

Lokatie Gemeentehuis in Nieuwveen: In gesprek met burgemeester van Nieuwkoop Frans Buijserd:

De interviews van BB-A:

Interviews boekenweek-2


Op dinsdag 10 oktober ging OB-A (groep 3) lezen met Senioren in Kaleidoscoop: genieten voor jong en oud!


De wijkagente van Nieuwkoop kwam op donderdag 12 oktober ook nog even voorlezen voor de kleuterbouwgroepen: in de speelzaal:


Gezamenlijk met de hele school hebben we een verhaal geschreven. Dit verhaal is van de ene naar de andere groep verhuisd en steeds verder aangevuld. Hieronder het resultaat:

Een spannend avontuur op de Maranatha
KB-A (gr. 1-2): Er was eens een meisje dat op straat liep. Ze zag daar een papa lopen. Die bracht haar op school. Ze was vroeg en kwam als eerst op school. Ze deed haar jas uit en hing haar tas op. De juf kon ze nog geen handje geven, want ze was zo vroeg. Ze liep rustig door de klas en zag plotseling een hele enge grot. Ze liep de grot in en zag een hele niet lieve beer, die heel groot was.
KB-B (gr 1-2): Ze rende de klas uit… De beer kwam haar achterna. Toen zag ze opeens nog een grot…Het was er erg donker! Ze zag er nog een beer… Gelukkig, daar was de juf!!
OB-A (gr. 3): Het meisje zegt: “Juf, in deze grot zit ook een beer.” Juf zegt: “Dan halen we alle kinderen van de Maranathaschool en gaan we kijken.” Als alle kinderen er zijn, zegt de juf: “Laten we de beer wegjagen”. Ze lopen naar de beer , maar dan pakt de beer de juf en neemt haar mee in de grot.
OB-B (gr 4-5): Het meisje vraagt: “Wie durft er in de grot te gaan om te kijken waar de juf is?”. Bo zegt: “Jan, jij durft toch alles?! Ga jij niet even kijken?” Jan vraagt het meisje dat zo vroeg op school was om te gaan kijken. Het meisje durft en gaat de grot in. WAT ZIET ZE DAAR….? Er liggen allemaal botten. Zou de beer van kippenpootjes houden?? Het meisje ziet nog meer in de grot… kleine natte neusjes en kleine oogjes. Het meisje komt uit de grot en gaat naar de Jumbo om honingkippenpootjes te halen. Dit gaat ze gebruiken als … LOKAAS! Het meisje komt terug op school en loopt de grot weer in, natuurlijk met haar lokaas. Ze komt op een kruising met in het midden een muur. Links ziet ze berenvoetsporen en rechts ziet ze mensenvoetsporen. Ze loopt verder met de kleine beetjes achter haar aan.
BB-A (gr 6-7): Het meisje kiest voor het spoor van de mensenvoeten, want ze zoekt de juf. Achter haar hoort ze de kleine berenvoetjes trippelen, maar wat een raar ‘ander’ geluid hoort ze? Het meisje gaat stilstaan en ook de kleine beren staan stil. Ze luistert aandachtig. Ze draait zich om, kijkt over de kleine beertjes heen en ziet een GROTE DONKERE GRIEZELIGE schaduw! Ze laat van schrik alle honingkippenpootjes vallen …
BB-B (gr 7): Een grote beer komt dichterbij en begint met eten. De kleine beertjes volgen de grote beer en eten mee. Het meisje rent vlug de grot verder in en laat de beren achter zich… Ze vind de juf huilend achter een kartonnen doos. De juf schrikt van het meisje. Het meisje neemt de juf op haar rug. Ze gaat op zoek naar een andere uitgang. Op dat moment ziet ze in een zijgang een andere groep beren. Ze zet het op een lopen richting de etende beren. Ze springt met een aanloop over de etende beren heen.  De juf vliegt mee door de lucht. Het meisje landt op 1 been en draait zich vliegensvlug om. Ze ziet dat de  juf op de grote beer landt. De beer schrikt en brult: “Oef!” De beer loopt verdrietig weg verder het hol in. De kleine beren volgen de grote beer. De juf pakt het meisje bij de hand en samen lopen ze het hol uit. Het meisje krijgt een groot applaus en een sticker van de juf! 

Ter afsluiting van de Kinderboekenweek was er op donderdag 12 oktober een leuke 2e-hands-boekenmarkt georganiseerd en geregeld door de leerlingen van groep 7b:


De kleuterbouw heeft een eigen prentenboek gemaakt.

Wat zijn ze trots: