Maranathaschool

Leuke extra's

Thuisonderwijs

Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? Op deze pagina geven we allerlei suggesties, om ouders te ondersteunen. We werken deze pagina doorlopend bij.

De verschillende petten van ouders in deze bizarre tijd van afstandsonderwijs thuis:

 
Enkele algemene opmerkingen
  • Kinderen leren veel van spelen. Als je kinderen urenlang leuke gezelschapsspellen spelen, dan is dat óók heel leerzaam. En als je kleuter fijn speelt met de poppen of autootjes: prachtig! In dit artikel geeft Bertine van den Oever antwoord op de vraag: Hoe stimuleer ik het spel van mijn kind?
  • Voor buitenspelen en activiteiten buitenshuis gelden de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid.
  • Goede kans dat je partner vanuit huis werkt. In dat geval kan het handig zijn - als je de ruimte ervoor hebt - om een werk en een speel-leerzone af te spreken. Dat geeft kinderen duidelijkheid én vrijheid, en voorkomt irritatie. Zo kun je rust in huis creëren.
  • Vraag niet teveel van jezelf, je hebt immers de rol van ouder en niet die van leraar.
  • Als je kind zich even verveelt, is dat geen probleem. Het kan nuttig zijn.
  • Voor kinderen is het ook heel zinvol om jou af en toe te helpen. Hier zie je wat kinderen per leeftijd kunnen doen. 
Dagplanning en ritme
  • Op school zijn kinderen gewend aan dagritmes. Het ene kind heeft dit meer nodig dan een ander. Elk kind is daar anders in, en elke ouder kent zijn kind het beste. Het kan handig zijn om een dagindeling aan te houden. Bijvoorbeeld op de ochtend basisvakken; aan het begin van de middag zaakvakken en daarna creatieve vakken. Met royale pauzes en genoeg tijd om te spelen. We hebben een gratis download van een leeg dagschema gemaakt. Tip: als je hem lamineert, kun je elke dag dezelfde gebruiken en wissen aan het einde van de dag.
  • Oudere kinderen kunnen eenvoudig zelf een planning maken, bijvoorbeeld in Word.
  • En de planning is ook als Word-bestand beschikbaar.

Dagschema thuis leren

Buitenspelen
Allereerst geen vak, maar wel iets heel belangrijks: buitenspelen. Nu kinderen niet meer op het schoolplein buitenspelen, is het goed om ze extra buiten te laten spelen. Buitenspelen heeft veel voordelen, zoals het bewegen, het positieve effect op de concentratie, weerstand en de aanmaak van vitamine D. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat kinderen zich vrolijk en blij voelen nadat zij een tijdje buiten hebben gespeeld (75%). Daarnaast voelen zij zich ook vaak sterk en gezond (48%). Kinderen vinden fietsen, klimmen & klauteren en zelfverzonnen spelletjes het leukst om te spelen. (Onderzoek Jantje Beton, 2018). Enkele andere suggesties: 
  • Stoepkrijt opent een wereld aan spelmogelijkheden en creativiteit. Denk aan een stoepkrijtschaduw, stoepkrijtkunst, stoepkrijtspelletjes of andere stoepkrijt ideeën. 
  • Springtouwen of elastieken. Op Youtube staan verschillende voorbeelden van hoe je kunt elastieken. Is je kind alleen, dan kun je het elastiek ook tussen twee stoelen doen.
  • Bowlen met flessen. Vul de flessen met water, pak je bal en bowlen maar.
  • Voor kinderen is het goed om te spelen met sensomotorisch materiaal zoals zand.
Spelenderwijs rekenen:
Rekenen is een veelzijdig vak. In de kerndoelen gaat het naast de basissommen ook over maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.
  • Schaken is heel zinvol voor de denkontwikkeling van kinderen. Dat kan ook op afstand, met opa of oma via Facetime of Skype. Bij Chessity.com is leren schaken deze weken gratis.
  • Tafels oefenen is belangrijk. Maak een hinkelbaan met de tafels, want al springend leer je beter rekenen.
  • Plattegronden tekenen. Bijvoorbeeld van je kamer of het huis. Oudere kinderen kunnen dit op schaal.
  • Koken en bakken; dat is dus rekenen, begrijpend lezen én veel plezier bij elkaar.
  • Boodschappen doen. Kinderen kunnen een lijstje tekenen / schrijven, boodschappen zoeken, prijzen en gewichten vergelijken. Dát is rekenen in de praktijk. Oudere kinderen kunnen zich daarnaast verdiepen in keurmerken en eerlijk voedsel.
  • Een legpuzzel maken. 5- of 6-jarigen kunnen doorgaans puzzels van zo'n 50 stukjes. Als dat lukt, kunnen ze 100 stukjes proberen. 7-jarigen kunnen een puzzel van 200 stukjes. Voor kinderen van 8 of 9 is 500 stukjes een mooi aantal. Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen aan de slag met een puzzel van 1000 stukjes.
    Zelf een puzzel maken: een puzzel sjabloon printen en daarop tekenen.  
  • Sudoku's oplossen. Er zijn ook eenvoudige varianten voor jonge kinderen, zoals een kleuren sudoku.
Spelenderwijs oefenen met spelling:
Spelletjes zijn ideaal om op een leuke manier te leren spellen. Op https://spelling.nl/oefenen/ kunnen kinderen vele gratis spelletjes vinden om te oefenen met spelling. Door het grote aanbod is er altijd wel een spelletje te spelen.
 
Digitaal lezen: 
Wat ook leuk is voor kinderen is de Luisterbieb.  
Kinderen (en ouders natuurlijk) kunnen via de Luisterbiebboeken luisteren op tablet of smartphone.  Gratis toegankelijk voor iedereen, voor bibliotheekleden is de keuze uit boeken groter.  Er staan veel hele leuke boeken op. Mijn kinderen maken er graag gebruik van.  
Meer info:   https://www.bibliotheekrijnenvenen.nl/digitaal/apps/luisterbieb.html  
Voor beide diensten geldt dat je internet nodig hebt om iets te downloaden. Vervolgens kun je offline lezen en luisteren. 

Fit en vaardig: 
Even bewegen en oefenen tegelijk. Sommige klassen werken hiermee en zeker voor de onderbouw even een leuke bewegingsactiviteit. Ook hier kunt u tijdelijk als ouder een gratis account voor krijgen. Hieronder een link naar hun nieuwsbrief. 
https://mailchi.mp/66caec01eba2/thuisonderwijs-gratis-bewegend-leren-met-fitvaardig?e=26dbc6b23b  

Klokhuishttps://www.hetklokhuis.nl 
Ook Het Klokhuis heeft iets nieuws bedacht voor kinderen die nu niet naar school kunnen. Het educatieve jeugdprogramma komt elke doordeweekse middag met een masterclass.
Op YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok en via de website van Het Klokhuis kunnen de jonge kijkers dagelijks om 14.00 uur een creatieve opdracht doen.
Een presentator van het programma geeft vanuit huis een opdracht die uitgevoerd kan worden met spullen die iedereen in huis heeft. Ze kunnen masterclasses verwachten over onderwerpen als striptekenen, jazzdansen, nepwonden maken, chips bakken, karate en games bouwen.
Ook NPO Zapp en KRO-NCRV maken sinds woensdag een nieuw educatief programma voor thuiszitters. In Zapplive Extra, dat op doordeweekse middagen dagelijks te zien is, kunnen kinderen onder meer vragen stellen en krijgen ze les van experts, die via videoverbindingen aan het woord komen.

2019 Maranathaschool

Powered by BasisOnline